AVIAW vergeleken met IWDA

Op de kosten pagina heb ik  ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld (AVIAW) nader bekeken. AVIAW zou theoretisch ~0,18% extra rendement moeten opleveren dan een ETF met Ierse domicile omdat in Nederland de VS bronbelasting via het US treaty door het fonds tot 0% kan worden gebracht en je zelf de 15% ingehouden bronbelasting door het fonds weer met de belastingdienst kunt verrekenen.

IWDA heeft het de laatste 3 jaar (2016-2018) gemiddeld 0,113% beter gedaan dan de index. AVIAW heeft het over dezelfde periode gemiddeld 0,425% beter gedaan. Gemiddeld presteert AVIAW dus 0,313% beter dan IWDA per jaar. Het verschil in TER verklaart daar 0,05% van, dus de daadwerkelijk betere performance is 0,263%. Dit kan deels worden toegeschreven aan het dividendvoordeel, deels aan de ESG overlay. Voor 2017 geeft Actiam in het jaarverslag aan dat 0,42% dividendvoordeel is behaald en de ESG overlay 0,10% aan basispunten heeft gekost. Het dividendvoordeel is ten opzichte van de index, IWDA heeft ook een dividendvoordeel dus dat is lastig vergelijken. Over 2017 heeft AVIAW 0,12% beter gepresteerd dan IWDA. Haal ik de 0,05% TER eraf, kom ik op 0.05% betere performance. Tel ik daar het negatieve effect van 0,10% door de ESG overlay bij, kom ik op een betere performance van 0,17% over dat jaar. Het sommetje lijkt dus te kloppen!

Let wel op, buiten de ESG uitsluitingen mist AVIAW 11 holdings in Israël omdat dat land geografisch niet is opgenomen in hun regionale sub-fondsen. Israël is slechts 0,19% van de MSCI World Index market-cap (2018) dus ik acht dat effect verwaarloosbaar.

Gevoelsmatig kies ik liever een ETF, echter krijg ik de keus voor IWDA.AS (of SNAW.DE) als alternatief onvoldoende gesteund met het verstand. Een ETF voelt veiliger omdat ik zelf kan kiezen op welke koers ik instap of uitstap. Echter kan ik vooralsnog geen onderzoek vinden die bevestigt (of ontkracht) dat daar statistisch voordeel uit te halen valt.

Ik beleg met mijn verstand en kies daarom toch voor AVIAW.

2 gedachten over “AVIAW vergeleken met IWDA”

  1. Mooi gedetailleerd overzicht Antoine, bedankt!

    Ik snap dat je liever broker kosten niet meeneemt in je vergelijk. Maar toch kan dit een verschil maken. ETF’s kan je bijvoorbeeld bij de Giro aanhouden zonder beheerkosten. Voor fondsen kan ik hier geen mogelijkheden voor vinden. Je komt dan bij Binck met 0.18 beheer kosten. Of bij Lynx met een platform fee van 5,- per maand. Transactiekosten mogen daar vanaf. Maar met 3 posities komt er misschien toch wat meer bij op jaarbasis. Tenzij je je grote positie (AVIAW) om de maand inlegt en de kleinere om en om in de andere maand of iets dergelijks.

    Hoe kijk je hier tegen aan gezien je keus voor AVIAW?

    1. Hoi Gerben. Eens dat je broker kosten in de praktijk moet meerekenen. De optimale keus qua broker/portefeuille hangt af van hoeveel je hoe vaak inlegt. Dat kan je berekenen. De portefeuille die ik hier bijhou is puur gebaseerd op “hold” (en niet zozeer “buy”). Ik kan me voorstellen dat je bijvoorbeeld belegt in VWRL via DeGiro tot een bepaald bedrag en dat vervolgens omzet naar een portefeuille met een lagere TER/meer spreiding. Dat optimale bedrag moet bij benaderding te berekenen zijn. Voor DBZB geldt een beetje hetzelfde, tot EUR 25.000 zou ik gewoon een NL spaarrekening/deposito aanraden met de huidige rente (maar dat precieze bedrag heb ik nooit berekend dus wellicht ligt het lager/hoger).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *