Market-cap balans

Het mooie van market-cap als onderliggende verhouding is dat de balans automatisch blijft kloppen. Groeien bijvoorbeeld de emerging markets t.o.v. de ontwikkelde markt, dan groeit de onderliggende ETF precies in verhouding mee (net als VTI+VXUS die VT blijven volgen). Wanneer je dus stopt met inleggen, hoef je de onderliggende aandelen niet actief te herbalanceren, dat gebeurt vanzelf. Alleen de verhouding aandelen/obligaties zal uit elkaar gaan lopen.

Om het juiste percentage van de ETFs te berekenen zoek ik de laatst verschenen MSCI factsheet voor ACWI IMI Index en kijk naar de “Index Mkt Cap ( USD Millions)”. Dit is het totaal. Het juiste percentage per ETF is simpelweg de verhouding van MSCI World Index, MSCI World Small Cap Index en MSCI Emerging Markets IMI (totaal 100%).

Wanneer je een accumulating ETF gebruikt blijft de onderlinge verhouding overigens niet automatisch in balans. Door dividend uit te keren verlaagt de market-cap. Omdat het dividend percentage zal verschillen per ETF, stijgt de ETF dat meer dividend ontvangt door het automatisch herbeleggen iets meer dan de market-cap.