Herbalanceren

Wanneer je periodiek inlegt (bijvoorbeeld loon of dividend) is het verstandig je portfolio in balans te houden in lijn met je gekozen risicoprofiel.

Let op, de vaak genoemde en gevoelsmatig correcte “herbalanceren premium” (laag kopen/hoog verkopen) bestaat niet (figuur 8). Geld rendeert het meest op aandelen, maar dan heb je ook de hoogste volatiliteit. Herbalanceer je van aandelen naar obligaties, dan voelt dat als winst pakken echter verplaats je je geld van hoger rendement met hogere volatiliteit (aandelen) naar lager rendement met lagere volatiliteit (obligaties). Bij een beurscrash verlaagt herbalanceren zelfs het dieptepunt, immers zal het geld dat je gedurende de crash van obligaties naar aandelen verplaatst (om de asset allocation intact te houden) meedalen zolang de beurs nog omlaag gaat. Je kan in zo’n geval voor de eigen gemoedstoestand daarom wellicht beter even helemaal niets doen totdat alles na een paar jaar weer is hersteld.

Door alleen nieuw belegbaar geld (dividend of extern inkomen) in te leggen naar asset allocation bespaar je transactiekosten. Wil je het defensiever aanpakken dan kan je ook alleen herbalanceren van aandelen naar obligaties (en niet andersom). Daarmee verlaag je de volatiliteit verder, maar ook het lange termijn rendement.

In de opname fase is het verstandig jaarlijks te herbalanceren op een vaste datum bij bijvoorbeeld een afwijking >5%. Hoewel dit het lange termijn rendement verlaagt, verkleint het de kans dat je eerder door je geld heen bent vanwege de lagere volatiliteit (bij een slechte markt) wanneer je bijvoorbeeld 3% per jaar opneemt.